Холисал

Цены на Холисал

Украинские аптеки предлагают цены на данный препарат в диапазоне 132-155 грн. (состоянием на 10.03.2020)

Склад

діючі речовини: холіну саліцилат; цеталконію хлорид;

1 г гелю містить: холіну саліцилату 87,1 мг та цеталконію хлориду 0,1 мг;

допоміжні речовини: гідроксіетилцелюлоза, метилпарабен (Е 218), пропілпарабен (Е 216), гліцерин (Е 422), олія анісова, етанол 96 %, вода очищена.

Лікарська форма

Гель для ротової порожнини.

Основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна однорідна маса з запахом анісової олії.

Фармакотерапевтична група

Засоби для місцевого застосування у стоматології.

Код АТХ A01A D.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Препарат чинить протизапальну, знеболювальну та антисептичну дії. Основна діюча речовина у препараті – холіну саліцилат – чинить місцеву протизапальну і слабку знеболювальну дію. Механізм знеболювальної, жарознижувальної та протизапальної дії саліцилатів пов’язаний із пригніченням активності циклооксигенази, а також з активністю тромбоксансинтетази. Як результат цієї дії пригнічується синтез простаноїдів, у першу чергу простагландинів Е та Р у змінених запаленням тканинах, у стінці травного тракту та у нирках. Застосовувати місцево, у звичайних дозах не чинить загальної дії. Хлорид цеталконію посилює знеболювальну та протизапальну дію лікарського засобу. Антисептики, що входять до складу гелевої основи, метилпарабен та пропілпарабен (у концентраціях відповідно 0,15 % та 0,08 %), чинять антибактеріальну дію.

 Фармакокінетика.

Холіну саліцилат швидко всмоктується зі слизових оболонок (приблизно у 2 рази швидше ацетилсаліцилової кислоти). Саліцилати легко проникають у більшість тканин та рідин організму. Мають високе споріднення з білками крові та тканинами, зв’язуючись у межах від 50 % до 80 % з альбумінами плазми крові. Період напіввиведення саліцилатів становить від 2 до 4 годин. Біотрансформація саліцилатів відбувається у тканинах, переважно вони трансформуються у печінці до саліцилової кислоти, з якої утворюються саліцилосечова кислота, глюкуроніди, ацеталь, а також гентизинова кислота. Продукти біотрансформації, що утворюються, виводяться з сечею (75 % становить саліцилсечова кислота). Приблизно 10 % саліцилатів виводяться у незмінному стані з сечею. Виведення відбувається повільно, до

24 годин виводиться приблизно 50 % дози.

Клінічні характеристики.

Показання

Запальні процеси слизової оболонки порожнини рота;

  • ерозії та виразки ротової порожнини;
  • гінгівіти;
  • пародонтити.

Протипоказання

Підвищена чутливість до холіну саліцилату, інших саліцилатів, цеталконію хлориду або до будь-яких інших компонентів лікарського засобу.

Взаємодія з  іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

При місцевому застосуванні препарату відповідно до рекомендованих дозувань відсутній ризик виникнення взаємодії.

Лише у випадку значного передозування і розвитку симптомів системної дії холіну саліцилату слід враховувати, що він діє синергічно з іншими протизапальними, жарознижувальними і болезаспокійливими лікарськими засобами.

Особливості застосування

Препарат містить метилпарабен та пропілпарабен, що може спричинити подразнення. При виникненні будь-яких небажаних реакцій слід припинити застосування препарату та обов’язково звернутися до лікаря.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Не проводили досліджень відносно тривалості та ступеня всмоктування холіну саліцилату в організмі після місцевого застосування гелю на слизові оболонки ротової порожнини. У I-II триместрах вагітності препарат застосовувати з обережністю, з урахуванням співвідношення ризик/користь. Похідні саліцилової кислоти протипоказані у ІІІ триместрі вагітності. Діючі речовини проникають у грудне молоко, тому не рекомендується застосовувати препарат у період годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Лікарський засіб не порушує психофізичну працездатність і не впливає на здатність керувати транспортними засобами або працювати з іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози

Нанести невелику кількість гелю на уражену ділянку та обережно втирати протягом

2 хвилин. Застосовувати 2-3 рази на добу. Смужку гелю довжиною 1 см для дорослих і

0,5 см для дітей видавити на чистий палець і обережно втирати протягом кількох хвилин в уражену ділянку слизової оболонки. При лікуванні хвороб пародонта 1-2 рази на добу гель слід закладати в ясеневі кишені, а також застосовувати у вигляді компресів або обережно втирати у ясна 1-2 рази на добу. Тривалість лікування встановлюється залежно від клінічної ситуації. Не пити і не їсти протягом приблизно півгодини після нанесення гелю.

Діти

Не застосовувати дітям віком до 3 років.

Передозування

Теоретично передозування лікарського засобу неможливе. Однак, якщо це відбудеться, пацієнтові слід прополоскати порожнину рота великою кількістю води і, якщо необхідно, викликати блювання. У випадку підвищеної чутливості до саліцилатів, після передозування гелю і всмоктування в організм значних кількостей холіну саліцилату можуть настати симптоми системної дії саліцилатів: підвищене потовиділення, шум у вухах, нудота, блювання, запаморочення, шкірні висипання (еритема та кропив’янка). Лікування симптоматичне.

Побічні реакції

У місці нанесення може виникнути короткочасне відчуття печіння, яке згодом проходить. Через наявність у складі метилпарабену та пропілпарабену можливий розвиток алергічних реакцій.

Термін придатності

3 роки.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 °С. Не заморожувати. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 10 г гелю у тубах.

Категорія відпуску

Без рецепта.

Виробник

Фармзавод Єльфа A.Т./Pharmaceutical Works Jelfa S.A. Poland.

Місцезнаходження виробника та його адреса місця провадження діяльності

58-500 м. Єленя Гура, вул. Вінцентего Пола, 21, Польща/  58-500 Jelenia Góra, Wincentego Pola str., 21, Poland

Характеристики

Программа “Доступные лекарства” не участвует
Форма выпуска гель
Условия отпуска без рецепта
Категория Стоматит, пародонтоз
Регистрация UA/7298/01/01 от 21.11.2017 (приказ 1470(2))
АТХ-классификация A01AD – Прочие средства для местного применения в стоматологии
Фармгруппа Засоби для місцевого застосування у стоматології.
Действующие вещества цеталконий, холина салицилат
Производитель Ельфа, Фармзавод, А.Т., Польша
Взрослые разрешено
Дети с 3-х лет
Беременные запрещено
Кормящие мамы запрещено
Аллергики с осторожностью
Диабетики разрешено
Водители разрешено

Инструкция по применению Холисал, утвержденная производителем, представлена исключительно с ознакомительной целью и не является поводом для самолечения.

Только ваш лечащий врач может принять решение о необходимости применения Холисал, назначении схем лечения и дозировок, а также обсудить совместимость Холисал с применяемыми вами лекарствами, разъяснить побочные действия и противопоказания.

Помните – самолечение опасно для вашего здоровья.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...