Кальциум-Д

Цены на Кальциум-Д

Украинские аптеки предлагают цены на данный препарат в диапазоне 46-49 грн. (состоянием на 20.11.2019)

Склад

діючі речовини: 5 мл суспензії оральної містять кальцію карбонату 625 мг еквівалентно елементарному кальцію 250 мг, вітамін Д3 еквівалентно холекальциферолу 125 МО;

допоміжні речовини: ксантанова камедь; сорбіту розчин, що не кристалізується (70 %); метилпарагідроксибензоат (Е 218); пропілпарагідроксибензоат (Е 216); кислота лимонна моногідрат; динатрію едетат; кремнію діоксид колоїдний безводний; гліцерин; сахарин натрію; есенція полунична S-3397; вода очищена.

Лікарська форма

Суспензія оральна.

Основні фізико-хімічні властивості:

Суспензія білого або майже білого кольору з фруктовим ароматом.

Фармакотерапевтична група

Кальцій, комбінації з вітаміном Д3 та/або іншими препаратами. Код АТХ А12А Х.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Комбінований препарат, який регулює обмін кальцію та фосфору. Поповнює нестачу кальцію та вітаміну Д3 в організмі, потрібен для мінералізації зубів. Кальцій бере участь у формуванні кісткової тканини, мінералізації зубів, згортанні крові, регулюванні процесів нервової провідності та м’язових скорочень, підтриманні стабільної нервової діяльності.

Застосування кальцію та вітаміну Д3 перешкоджає збільшенню продукування паратиреоїдного гормону (ПТГ), який є стимулятором підвищеної кісткової резорбції (вимивання кальцію з кісток).

Фармакокінетика.

Кальцій.

Всмоктування: приблизно 30% прийнятої дози кальцію всмоктується через шлунково-кишковий тракт.

Розповсюдження та метаболізм: 99% кальцію концентрується в твердих структурах організму (кістки, зуби); 1% – залишається у внутрішньому та позаклітинному середовищі.

Приблизно 50% кальцію в крові знаходиться у фізіологічно активній іонізованій формі. Майже 10% знаходиться у комплексі з цитратами, фосфатами та іншими аніонами.

40%, що залишились, входять до складу білків, в основному – до альбумінів.

Виведення: кальцій виводиться з фекаліями, сечею та потом.

Вітамін Д3.

Всмоктування: вітамін Д3 легко всмоктується у тонкому кишечнику.

Розповсюдження та метаболізм: холекальциферол та його метаболіти циркулюють у крові у вигляді специфічних глобулінів. Холекальциферол перетворюється в печінці на гідроксильно активну форму 25-гідроксихолекальциферол, потім перетворюється в нирках на 1,25-гідроксихолекальциферол, який відповідає за посилене всмоктування кальцію. Вітамін Д3, який не піддався метаболізму, зберігається у м’язовій та жировій тканинах.

Виведення: вітамін Д3 виводиться з фекаліями та сечею.

Показання

Лікування та профілактика дефіциту кальцію та вітаміну Д3, зумовленого неповноцінною дієтою та/або порушенням харчування; для профілактики остеопорозу та як доповнення до специфічної терапії остеопорозу; при підвищеній потребі організму в кальції та вітаміні Д3 в період вагітності або годування груддю, а також дітям віком від 1 місяця.

Протипоказання

Гіперчутливість до будь-якого інгредієнта препарату, первинна або вторинна гіперкальціємія, виражена гіперкальціурія або сечокам’яна хвороба, декальцинуючі пухлини, такі як мієлома, кісткові метастази, саркоїдоз. Препарат також протипоказаний при гіперпаратиреоїдизмі і тяжкій нирковій недостатності. Остеопороз, зумовлений іммобілізацією. Гіпервітаміноз Д3. Туберкульоз в активній фазі.

Особливі заходи безпеки

Під час тривалого лікування препаратом необхідно контролювати рівень кальцію та креатиніну в сироватці крові, особливо у пацієнтів літнього віку при сумісній терапії з серцевими глікозидами або тіазидними діуретиками та пацієнтів із високою схильністю до утворення зубних каменів. У випадку появи ознак гіперкальціємії або порушення функції нирок необхідно зменшити дозу або припинити прийом препарату.

У пацієнтів з м’яким та помірним порушенням функцій нирок (виявляється у людей літнього віку) або незначною гіперкальціурією необхідно проводити періодичний контроль виведення кальцію із сечею та рівня кальцію у плазмі крові. Крім цього, необхідно проводити контроль виділення кальцію із сечею у пацієнтів, які мають в анамнезі конкременти у нирках, з метою виключення гіперкальціурії.

Необхідно контролювати рівень кальцію і фосфатів. Слід брати до уваги ризик кальцифікації м’яких тканин. У пацієнтів з нирковою недостатністю тяжкого ступеня вітамін у вигляді холекальциферолу не може нормально метаболізуватися, тому слід застосовувати інші форми вітаміну Д.

Щоб уникнути передозування, необхідно врахувати надходження кальцію та вітаміну Д3 з інших джерел у межах рекомендованих добових норм споживання кальцію та вітаміну Д3. Кальциум-Д з обережністю потрібно застосовувати іммобілізованим хворим через ризик розвитку гіперкальціємії. Не застосовувати одночасно з вітамінними препаратами, які містять кальцій та вітамін Д3.

Їжа з високим вмістом харчових волокон, жирів, продуктів харчування, що містять оксалати (щавель, шпинат) та фітин (крупи) знижує абсорбцію кальцію, тому слід робити перерви між прийомом такої їжі і прийомом препарату (не менш 2 годин).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Кальцій може посилювати абсорбцію препаратів тетрациклінового ряду, тому препарат треба приймати за 3 години до або після прийому вищевказаних препаратів.

Для запобігання зниження всмоктування бісфосфонатів або фториду натрію рекомендується приймати препарат не раніше як за 2 години після їх прийому.

Активність вітаміну Д3 може зменшитися при одночасному застосуванні фенітоїну або барбітуратів.

При одночасному лікуванні серцевими глікозидами необхідний контроль ЕКГ та клінічного стану хворого, тому що препарати кальцію можуть потенціювати терапевтичні та токсичні ефекти серцевих глікозидів.

Кортикостероїди зменшують всмоктування кальцію, тому лікування кортикостероїдами може потребувати збільшення дози препарату.

Одночасне лікування препаратами холестираміну або проносними засобами на основі мінеральної або рослинної олії може знижувати всмоктування вітаміну Д.

При одночасному застосуванні діуретиків тіазидного ряду зростає ризик виникнення гіперкальціємії, тому що вони збільшують канальцієву реабсорбцію кальцію. Навпаки, фуросемід та інші петльові діуретики збільшують виведення кальцію нирками.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Для запобігання передозування добова доза не має перевищувати 1500 мг кальцію та 600 МО вітаміну Д3.

Вітамін Д3 та його метаболіти можуть проникати у грудне молоко, тому необхідно враховувати надходження кальцію та вітаміну Д3 з інших джерел у матері та дитини.

Необхідно уникати довготривалого застосування вітаміном Д через можливий розвиток гіперкальціємії, що призводить до вад фізичного та розумового розвитку плода.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Не впливає.

Спосіб застосування та дози

Приймають внутрішньо безпосередньо перед прийомом їжі або під час їжі. Упаковка містить мірну ложку з поділками, одна поділка відповідає 2,5 мл.

Дорослим для лікування остеопорозу по 10 мл 2-3 рази на добу.

Як профілактичний засіб для профілактики дефіциту кальцію та вітаміну Дпри неповноцінній дієті або порушенні харчування, а також для профілактики остеопорозу та остеомаляції:

  • дорослим і дітям віком від 6 років – по 2,5 мл 1 раз на добу;
  • дітям від 6 місяців до 6 років – по 7,5 мл на добу, розділених на 3 прийоми;
  • грудним доношеним дітям від 1 до 6 місяців – по 7,5 мл на добу, розділених на 3 прийоми, попередньо розбавлених молоком або перевареною водою.

Вагітним і жінкам, які годують груддю, для профілактики остеопорозу – по 5 мл 2 рази на добу.

В умовах підвищеної інсоляції вишезазначені дози зменшувати удвічі.

Тривалість застосування Кальциум-Д визначається індивідуально, виходячи з клінічної ситуації та добових доз препарату. Як правило, курс лікування становить 2 місяці.

Діти

Застосовують дітям віком від 1 місяця.

Передозування

Найбільш серйозним наслідком гострого або хронічного передозування є гіперкальціємія, зумовлена гіперчутливістю до вітаміну Д. Ознаки гіперкальціємії включають анорексію, нудоту, запор, блювання, болі в животі, запаморочення, відчуття розгубленості, слабкість, м’язову слабкість, відчуття втоми, головний біль; біль у кістках, відкладення солей у нирках, утворення ниркових каменів, гіперкальціємію, гіперкальціурію, гіперкреатинемію, у тяжких випадках – порушення серцевого ритму. Пацієнт може знепритомніти або впасти в кому. Полідипсія та поліурія свідчать про можливість ниркового ураження.

У пацієнтів, які приймають велику кількість кальцію та лугів, що абсорбуються, може виникати молочно-лужний синдром (синдром харчової гіперкальціємії), алкалоз та ниркова недостатність. Такі пацієнти потребують госпіталізації.

Лікування. Прийом препарату слід припинити. Необхідно ввести в організм велику кількість рідини та дотримуватись дієти з обмеженою кількістю кальцію. В особливо тяжких випадках може виникнути необхідність у застосуванні кортикостероїдів та іншої спеціальної терапії.

Побічні реакції

З боку шлунково-кишкового тракту: запор, метеоризм, нудота, болі у животі, діарея.

З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи свербіж, висипання, кропив’янку.

Рідко зустрічається гіперкальціємія, гіперкальціурія.

Препарат містить пропілпарагідроксибензоат (Е 216) та метилпарагідроксибензоат (Е 218), що здатні спричинити розвиток алергічних реакцій (можливо, уповільненого типу).

Термін придатності

2 роки.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 120 мл у флаконі; по 1 флакону разом з мірною ложкою у картонній упаковці.

Категорія відпуску

Без рецепта.

Виробник

Індоко Ремедіс Лімітед.

Місцезнаходження виробника та його адреса місця провадження діяльності

Л-14, Верна Індастріал Еріа, Верна, Гоа ІН-403 722, Індія.

Характеристики

Программа “Доступные лекарства” не участвует
Форма выпуска суспензия
Условия отпуска без рецепта
Категория Препараты кальция
Регистрация закончилась
АТХ-классификация A12AX – Препараты кальция в комбинации с другими препаратами
Действующие вещества холекальциферол, кальция карбонат
Производитель Индоко Ремедис Лтд. для “Евро Лайфкер Лтд”, Индия/Великобритания

Инструкция по применению Кальциум-Д, утвержденная производителем, представлена исключительно с ознакомительной целью и не является поводом для самолечения.

Только ваш лечащий врач может принять решение о необходимости применения Кальциум-Д, назначении схем лечения и дозировок, а также обсудить совместимость Кальциум-Д с применяемыми вами лекарствами, разъяснить побочные действия и противопоказания.

Помните – самолечение опасно для вашего здоровья.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...