Видалення жовчного міхура – лапароскопічна холецистектомія

Що таке лапароскопічна холецистектомія

Лапароскопічна холецистектомія – це процедура видалення жовчного міхура, при якій доступ до ураженого органа відбувається через невеликі отвори у черевній порожнині (троакари). Через них можна з мінімальною втратою крові дістати ушкоджений жовчний міхур. Також лікар вводить у середину мініатюрну камеру, щоб бачити внутрішню частину черева.

У яких випадках проводять операцію

Жовчний міхур виконує функцію виведення жовчі, що важливо для нормального функціонування організму. Але через неправильне харчування, інфекції або травми можуть виникати застої жовчі, утворюватись камені та інші небезпечні стани. При ряді патологічних станів лікар може прийняти рішення видалити міхур хірургічним шляхом:

  • жовчнокам’яна хвороба;
  • холецистит хронічного типу;
  • гостра стадія холециститу;
  • дискінезія (порушення моторики) жовчовивідних шляхів.

Здебільшого лапароскопія жовчного міхура є плановою операцією, яку виконують при відповідній підготовці пацієнта.

Як проходить підготовка

Лапароскопічну холецистектомію виконують виключно за призначенням лікаря після ретельного вивчення стану жовчного міхура. Якщо є можливість зберегти його без ризику для здоров’я – нею користуються. Перед процедурою виконують наступні дослідження:

  • клінічні аналізи крові та сечі;
  • аналіз згортання крові;
  • ФЕГДС (ендоскопія) при необхідності;
  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини (печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза).

Рентгенологія може бути додатковим дослідницьким методом, якщо інші дослідження не дозволяють встановити повну картину захворювання. Перед оперативним втручанням пацієнту необхідно відмовитися від їжі за день до цього до 19 години.

Які особливості процедури

Перед проведенням операції пацієнту проводять анестезію, розташовують його на спині з розведеними руками. В області черева роблять чотири отвори (троакари) розміром до 10 мм. Через них в черевну порожнину вводять хірургічні інструменти, джерело світла, та камеру, щоб ретранслювати зображення на екрані.

Після перетинання жовчної протоки та накладання на неї кліпси лікар розпочинає відсічення жовчного міхура. Орган виокремлюють від печінки, потім поміщають у спеціальну пластикову ємність та видаляють із черева. При збільшеному через камені розмірі міхура один з троакарів можуть розширити для безпечного видалення.

Після оцінки стану пацієнта та впевненості у відсутності кровотечі, проколи зшивають. Загалом на проведення оперативного втручання уходить до сорока хвилин. Пацієнт після операції може бути виписаний зі стаціонару через 2-3 дні. Протягом тижня відбувається повне відновлення організму та повернення до повноцінного життя. Людина може нормально жити без жовчного міхура.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...