У ВООЗ вважають, що поширення віспи мавп можна зупинити

За умови реалізації ефективних заходів серед представників відповідних груп поширення віспи мавп можна зупинити. Про це у вівторок заявила представниця Всесвітньої організації охорони здоров’я, виступаючи на брифінгу у Женеві.  

Надзвичайна ситуація 

Нагадаємо, що в суботу Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я д-р Тедрос Адханом Гебрейєсус оголосив поширення  віспи мавп  надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного значення. Відповідно до існуючої системи ВООЗ, це найвищий рівень загрози.  

«Ми сподіваємося, що це допоможе краще координувати боротьбу із хворобою та розширити співпрацю між країнами та всіма зацікавленими сторонами, а також посилить глобальну солідарність», – пояснила д-р Розомунд Льюїс, головний спеціаліст ВООЗ з віспи мавп. За даними Організації, ризик захворювання на віспу мавп залишається помірним у всьому світі, за винятком європейського регіону, де його оцінюють як високий. Д-р Льюїс підкреслила, що необхідно зупинити спалах захворювання, щоб запобігти погіршенню ситуації в тих регіонах, де сьогодні вона ще не така небезпечна.  

Заниженная статистика

Цього року виявлено 16 тисяч заражень, хоча, за словами представниці ВООЗ, реальна кількість випадків може бути вищою. Так, у Демократичній Республіці Конго тисячі людей звернулися з підозрою на віспу мавп, проте можливості тестування там обмежені. “Непідтверджені випадки не включаються до глобальної статистики”, – пояснила д-р Льюїс.  

Передача інфекції  

Вона також повідомила, що серед хворих – 81 дитина віком до 17 років. Більшість випадків виявлено серед молодих чоловіків. Середній вік хворих становить 37 років.  

Віспа мавп передається через тісний фізичний контакт із хворою людиною. Заразні зіскрібки зі шкіри та рідини, тому хвороба може поширюватися через одяг, постільну білизну, рушники та посуд. 

Хоча деякі люди переносять інфекцію з незначними симптомами, вони можуть залишатися заразними від двох до чотирьох тижнів. Вчені поки що не знають, чи небезпечні для оточуючих люди, у яких хвороба протікає безсимптомно.  

Відповідно до сьогоднішніх рекомендацій, хворі повинні ізолюватися від оточуючих та відкласти усі подорожі до одужання. Люди, з якими вони перебували у контакті, мають бути під наглядом протягом 9-21 днів.  

Крім того, як пояснила д-р Льюїс, при вакцинації людина не відразу отримує захист – на формування імунної відповіді йде кілька тижнів.  

“Стигма – це небезпечний вірус” 

До цього року вірус поширювався переважно в Африці, де він вважався ендемічним. Першим тривожним сигналом стали випадки, виявлені у травні у Великій Британії. За словами д-ра Льюїс, стигматизація та дискримінація заважають проводити ефективні епідеміологічні заходи. Вона закликала боротися із подібними явищами. «На сьогодні у низці країн спалах все ще сконцентрований серед чоловіків, які вступають у сексуальні зв’язки з чоловіками, але це не скрізь так, – зазначила д-р Льюїс. – Дуже важливо зрозуміти, що стигматизація та дискримінація можуть бути настільки ж небезпечними, як і сам вірус».  

Вакцина  

Д-р Льюїс повідомила, що наразі ВООЗ у співпраці з країнами-членами розробляє механізм, який дозволить забезпечити справедливий доступ до вакцин. Вона наголосила, що проводити масову імунізацію від віспи мавп поки не потрібно, проте експерти рекомендують вакцинувати людей, які перебували в контакті з інфікованим.  

Оскільки ситуація скрізь різна, у ВООЗ вважають, що країни мають ділитися одна з одною вакцинами залежно від потреб того чи іншого регіону. Вона закликала виробників вакцин від віспи та мавпячої віспи, а також засобів діагностики цих захворювань наростити обсяги випуску своєї продукції та налагодити співпрацю з ВООЗ, щоб забезпечити доступ до цих препаратів там, де вони мають найбільшу потребу. Вакцини виробляють у Данії, Японії та США.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...