Смертоносна хвороба Х: симптоми, профілактика і чи дійсно вона гірша, ніж COVID

Хвороба X – це нова інфекція, яку планують обговорити на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

Які симптоми у інфекції, що про неї відомо, розповідає РБК-Україна (проект Styler).

При написанні матеріалу використовувалися джерела: World Health Organisation, CREID, National Library of Medicine.

Що відомо про хворобу X

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у лютому 2018 року створила назву “Хвороба X”, щоб замінити невідомий гіпотетичний патоген, який може спровокувати епідемію у майбутньому.

Хвороба та пандемія

Після дискусії на Всесвітньому економічному форумі “Хвороба X” у соціальних мережах розкритикували планування вигаданої ситуації. Співтовариство з більш ніж 300 вченими зустрілося в листопаді 2022 року, щоб вивчити невідомий патоген, який може спричинити жахливу міжнародну епідемію, яка передбачає, що рівень смертності у 20 разів перевищує рівень смертності від Covid-19.

Гіпотетична загроза, відома як “Хвороба X”, є терміном, що використовується вченими для сприяння розробці захисних заходів, які включають вакцини, а також тести, які будуть реалізовані у разі майбутнього спалаху.

Що таке хвороба X та наскільки вона небезпечна?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у 2015 році розробила “План досліджень та розробок щодо запобігання епідеміям”, прагнучи скоротити інтервал між виявленням вірусного спалаху та затвердженням вакцини.

Основна увага приділялася найбільш небезпечним інфекційним захворюванням, що виникають з мізерними засобами профілактики.

Як заміну відомого невідомого патогену ВООЗ представила хворобу X у 2018 році, поставивши перед організацією завдання вивчення та планування.

Метою є створення готових до використання сервісів для діагностичних тестів та вакцин з упором на вірусні інфекції.

У 2020 році в журналі The Lancet Infectioushoods була опублікована стаття, в якій цей термін було розширено, включивши до нього патоген X, та визначено можливості для міжнародної координації та розробки продуктів.

Ремдесивір – це противірусний препарат, який тестується компанією Gilead Sciences щодо потенційного використання при хворобі X.

Reader Sivir – препарат для лікування COVID-19, що знаходиться на стадії випробувань, був описаний The Daily Telegraph у квітні 2020 року як противірусний засіб, який компанія Gilead Sciences почала розробляти десятьма роками раніше для лікування потенційної хвороби X.

Науково-дослідний інститут хвороб X

У серпні 2023 року уряд Великобританії створив дослідницький інститут для проведення досліджень та вакцинації від потенційних збудників хвороби X.

Потенційне джерело хвороби X

Зважаючи на можливість поширення у вигляді пандемії або відсутності доступних заходів протидії ці патогени вважаються пріоритетними ВООЗ, яка веде їх список.

До нього включено:

  • Крим-Конго геморагічна гарячка
  • COVID-19
  • Ебола
  • Марбургський вірус
  • лихоманка Ласса
  • Вірус Зіка
  • Вірус Ніпа
  • Лихоманка долини Рифт
  • Близькосхідний респіраторний синдром (MERS)
  • тяжкий гострий респіраторний синдром (ТОРС)
  • Зоонозні віруси
  • Бактеріальна інфекція

Симптоми хвороби X

Симптоми з’являються раптово і можуть включати лихоманку, судоми в м’язах, непритомність, біль у шиї, спині, головний біль, опухання очей і чутливість до світла.

Також можуть виникнути відчуття нудоти, блювання, дискомфорту в животі, діареї та болю у горлі. Після цього можуть виникнути різкі перепади настрою та розгубленість.

Через кілька днів збудження може перейти в сонливість, занепокоєння, може збільшитись печінка.

Додаткові ознаки та симптоми включають прискорене серцебиття, набряк лімфатичних вузлів та петехіальні пухирі на шкірі та внутрішніх поверхнях слини, наприклад у роті та горлі.

Після четвертого чи п’ятого дня хвороби у хворих може розвинутись органна недостатність. На другому тижні хвороби деякі з хворих помирають. Після дев’ятого чи десятого дня хвороби більшість тих, хто вижив, починають одужувати.

Скільки людей помирає від хвороб x пандемії?

За оцінками медиків, хвороба X може вбити до 50 мільйонів людей. Оскільки COVID-19 стає все більш поширеною проблемою охорони здоров’я, що повторюється, британські медичні працівники зараз готуються до можливої нової пандемії.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...