Видалили пухлину розміром з голову: у Львові лікарі врятували немовля з рідкісною патологією

Львівські лікарі врятували немовля, у якого ще до народження діагностували рідкісну пухлину куприка – тератому розміром з голову дитини.

Така паталогія виникає в одного з 35 тисяч малюків, розповідають у Першому медоб’єднанні Львова.

Тератома – вроджена паталогія, що виникає на нетипових для пухлин органах або ділянках тканин. За словами лікарів, такі пухлини найчастіше діагностують саме новонародженим. У цьому конкретному випадку новоутвір розташовувався поряд з сідницями малюка.

Мама хлопчика, 24-річна львів’янка Марта, дізналася про вроджену і донедавна несумісну з життям патологію у дитини, будучи на 32-му тижні вагітності. Жінка одразу звернулася до лікарів.

Коли хлопчик народився, то важив 3,2 кг. Хірурги дитячої лікарні Святого Миколая взялися оперували новонародженого Олежика на п’яту добу його життя. На той момент 8-сантиметрова пухлина куприка важила уже пів кілограма. Тератома збільшувалася разом з дитиною, перетискаючи внутрішні органи ще у лоні матері.

“Тератома третього типу – найскладнішого для видалення – частково розташовувалася також в черевній порожнині Олежика. Пухлина щільно прилягала до тазових органів дитини, прямої кишки та м’язових комплексів, що її фіксують”, – розповідають у Першому медоб’єднанні.

Щоб пряма кишка у хлопчика функціонувала повноцінно, хірурги “ювелірно” видалили новоутвір. При цьому їм вдалося частково зберегти м’язові тканини. Після операції новонароджений Олежик важив 2,5 кілограми.

Наразі малюк почувається добре, кажуть лікарі.

Операцію з видалення тератоми хлопчику проводили хірурги лікарні Святого Миколая Галина Курило та Олег Милькус, а також анестезіолог Сергій Шиш, неонатолог Володимир Чуйков та операційна  медсестра Лілія Дропа.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...