Нерідко люди стикаються з таким явищем, як демодекс – це певний вид висипів на обличчі, які обов’язково потребують професійного лікування. Та не всі знають, з чим це пов’язано.

Про те, з чим пов’язаний демодекс і які кліщі живуть в кожному з нас, розповідає АПТЕЧКА з посиланням на коментар дерматолога Наталі Ільчук для блогу про здоров’я в Instagram та на YouTube “Здорова розмова”.

Що таке демодекс

Демодекс – це кліщ, який живе у кожному з нас. Наприклад, ми звикли й досить часто в рутині застосовуємо турботу про мікрофлору кишківника. Ми п’ємо пробіотики після антибіотиків, йогурти, тобто, заселяємо цю мікрофлору гарними бактеріями, лактобактеріями.

“Зі шкірою у нас та ж сама історія. Але не всі розуміють, що цю ж турботу ми маємо переносити і на шкіру. Не всі розуміють, що на шкірі існує власна екосистема – це називається мікробіом шкіри”. Він також складається з бактерій, вірусів, грибків і тих самих кліщів – є хороші, є умовно патогенні”, – каже дерматолог.

Ці кліщі знаходяться в рівновазі, але там дуже багато різних мікроорганізмів і їхнє співвідношення – воно у кожного різне. За словами Наталі, за рівнем індивідуальності, це можна прирівняти до відбитка пальця, який у кожного свій.

Теж саме можна сказати й про мікробіом – він у кожного особливий. Але кліщі демодекс є у кожного.

"У кожному з нас живуть кліщі": дерматолог пояснила, чому не варто боятися демодексу

Чому не варто боятися демодексу (фото: Freepik)

Що робить кліщ демодекс і чому його не варто боятися

Якщо спиратися на слова дерматолога, то кліщі просто живуть, а організмі кожної людини. А їхнє єдине завдання – їсти шкірне сало. І коли виникають акне або інше запальне захворювання, наприклад, як розацеа, періоральний дерматит, то на фоні збільшення виділення шкірного сала, їх може ставати більше.

Але варто розуміти, що під час лікування – ми не вбиваємо демодекса. Та при зменшенні виділення шкірного сала – стає менше й кліщів демодексу.

До того ж дерматолог зауважила, що вилікувати демодекс неможливо і не варто, адже він є частиною мікробіому і має там бути.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...