Генетик дав 7 "нічних" порад, які проженуть депресію і покращить настрій

Усі знають, що повноцінний сон – важливий для здоров’я. Зокрема, якщо довгий час спати менше ніж 7-9 рекомендованих годин, то ви не просто будете не в настрої. Це може виснажити організм.

Чому сон важливий для організму та що станеться при його дефіциті.

Як сон впливає на організм

У Центрі громадського здоров’я українцям нагадують: сон – це можливість очищення мозку від різноманітних речовин, які накопичилися там у процесі активної життєдіяльності мільярдів нервових клітин.

Зокрема, український патофізіолог та генетик Віктор Досенко у подкасті “Простими словами” каже, що коли такі нервові клітини починають активно працювати, вони створюють навколо себе багато різних ушкоджених білків та молекул. Вони зникають під час сну шляхом спеціальної дренажної системи – глімфатичної.

Патофізіолог додає, що 90% роботи глімфатичної системи відбувається під час сну. Тобто глімфатична система – це ніби клінінгова компанія, яка виконує свою роботу вночі.

“Це таке додаткове наукове пояснення, чому нам сон потрібний. Цю систему не так давно описали, вона дає відповідь на багато запитань, чому у людей та у тварин при відмові від сну порушується передусім психічне здоров’я, виникає депресія”, – каже Досенко.

Генетик дав 7 "нічних" порад, які проженуть депресію і покращить настрій

Позбавлення людини сну – це жахливе катування (ілюстративне фото: Freepik)

Чому не вдається заснути

Фахівець зазначає, що позбавлення людини сну – це жахливе катування. Люди, які з професійних якихось мотивів не можуть спати вночі чи у них нестача нічного сну, мають вищий ризик виникнення певних захворювань, пов’язаних зі стресом.

Також фаза швидких рухів очей є вирішальною та найкоротшою під час нашого сну. Тобто можна проспати 10 годин, але якщо протягом цих 10 годин не було цієї фази, висипання не буде.

Якщо людина не може заснути через стрес, то варто спробувати фізичні навантаження перед сном.

“Інтенсивне фізичне навантаження дозволяє більш ефективно використати час, який є на цей сон. Важливим є навантаження на м’язи ніг”, – додає фахівець.

Як покращити сон

Для того, щоб покращити свій сон та почуватися краще, науковець радить дотримуватись таких порад:

  • відкладіть смартфон та не дивіться в екран принаймні за 30 хвилин до сну
  • не вживайте важку їжу та алкоголь перед сном
  • не вживайте каву за 6 годин до сну
  • прогулянки та медитації позитивно впливають на покращення сну
  • провітріть приміщення та засинайте за невисокої температури повітря в темряві та тиші
  • намагайтесь не навантажувати себе непотрібними думками в ліжку
  • лягайте спати в один і той же час кожного дня
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...