Жодних болісних процедур: створено швидкий тест діагностики раку сечового міхура

Рак сечового міхура є доволі підступним і небезпечним захворюванням, яке не завжди вдається виявити до того, як він стає летальним. Однак новий винахід учених прагне змінити такий стан справ.

Останнім часом лікарі помітили тривожну тенденцію, коли у пацієнтів діагностують рак сечового міхура на більш пізніх стадіях, що вони пов’язали з труднощами у відвідуванні лікарів після пандемії COVID-19 серед багатьох людей. Така затримка в діагностиці може зробити рак смертельно небезпечним до моменту його виявлення. Але новий діагностичний тест під назвою Galeas Bladder, створений командою вчених у Бірмінгемському університеті, демонструє великий потенціал для раннього виявлення захворювання з вражаючою точністю в 90%. Цей тест шукає ракову ДНК у сечі, пропонуючи менш інвазивний і, можливо, більш доступний та ефективний варіант діагностики, пише АПТЕЧКА посилаючись на ФОКУС та The Telegraph.

Рак сечового міхура починається з аномальних утворень у клітинах сечового міхура, найпоширенішим типом яких є карциноми перехідних клітин, каже професор Саїд Хуссейн з Університету Шеффілда, експерт у галузі медичної онкології. Ці карциноми виникають з уротеліальних клітин, що вистилають сечовий міхур і сечовипускальний канал, які призначені для розширення і скорочення без пошкоджень. Хоча існують рідкісні форми раку сечового міхура, здебільшого йдеться про карциноми перехідних клітин, а факторами ризику тут є вплив деяких хімічних речовин на виробництві та значною мірою куріння. Воно сприяє виникненню 40% таких карцином через шкідливі речовини, що поглинаються легенями, а потім фільтруються нирками в сечовий міхур, де вони можуть пошкодити клітинну ДНК і потенційно призвести до розвитку раку.

Прогноз захворювання багато в чому залежить від того, на якій стадії його діагностовано. Раннє виявлення може призвести до ремісії у 80% випадків, заявляють автори тесту, підкріпленого дослідженнями. Однак якщо рак переходить на м’язовий шар сечового міхура, показники виживання різко знижуються. Симптоми часто включають кров у сечі — тривожний сигнал, що закликає до негайного медичного дослідження. Традиційна діагностика ґрунтується на цистоскопії — процедурі з використанням тонкої трубки з камерою для огляду сечового міхура, яка може завдавати дискомфорту і вимагати великих витрат ресурсів. Тест на сечовий міхур Galeas, створений професором Річардом Брайаном і його командою, являє собою значне досягнення в галузі підвищення його ефективності та доступності, оскільки потенційно пропонує простіший і менш інвазивний інструмент діагностики.

Саме ж лікування залежить від стадії раку: від імунотерапії на ранніх стадіях до хіміотерапії та променевої терапії на пізніших. Нові методи, включно з інгібіторами імунних контрольних точок, уже дали змогу збільшити тривалість життя хворих на метастатичний рак сечового міхура з 12-18 місяців до 24-30 місяців. Поточні клінічні випробування, зокрема із застосуванням атезолізумабу для пацієнтів, у яких терапія БЦЖ не дала результатів або які не можуть пройти хіміотерапію, продовжують давати надію на більш ефективні методи лікування, показуючи явний прогрес у лікуванні та поліпшенні якості життя пацієнтів із раком сечового міхура.

Раніше Фокус писав про потенційну ознаку раку підшлункової залози, яку не варто ігнорувати. Цей рак є одним із найпотаємніших і має низький шанс виживання, тому раннє виявлення дуже важливе в ситуації, де на кону завжди стоїть життя.

Також Фокус писав про прогнози, за якими до 2050 року на світ чекає онкологічне цунамі. І це, як попереджають експерти, може піддати випробуванням на стійкість системи охорони здоров’я різних країн.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов’язково зверніться до лікаря.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...