Сливи - дуже корисні, але не для всіх. Дієтолог пояснила, кому категорично не можна їх їсти

Сливи є один із найдоступніших сезонних фруктів для українців. Ці плоди дуже корисні свої вітамінним складом, але попри це можуть завдати великої шкоди деяким категоріям людей.

Про це пише АПТЕЧКА із посиланням на сторінку дієтолога Світлани Фус в Instagram.

Чим корисні сливи

“Слива – не тільки смачний, солодкий фрукт, але ще й джерело вітамінів та корисних мікроелементів. До того ж її можна додавати в різні страви, починаючи від м’ясних й закінчуючи десертами та напоями”, – каже дієтолог.

За її словами, люди, які вживають багато овочів та фруктів із вмістом флавоноїдів, відрізняються кращим здоров’ям, менше страждають на хвороби серцево-судинної системи та новоутворення.

“Щоб привернути вашу увагу до цього фрукту, пропоную ознайомитися з корисними речовинами, які можна отримати з використанням кількох штучок плодів сливового дерева. Вони містять активні речовини флавоноїди, а саме антоціани, які надають їм фіолетового відтінку”, – говорить Фус.

Дуже важливо, що всі свої корисні властивості плоди зберігають й після переробки.

До складу слив входять:

  • вітамін C⠀
  • провітамін А
  • фруктоза та сахароза
  • харчові волокна
  • органічні кислоти
  • азотисті, дубильні речовини
  • макро- та мікроелементи

“Основна корисна властивість сливи – м’яке очищення кишківника і нормалізація діяльності шлунково-кишкового тракту. Слива має властивість збуджувати апетит та посилювати перистальтику кишківника”, – говорить експерт.

Ці фрукти також корисні при атеросклерозі, вони зменшують холестеринові відкладення на стінках судин. На день можна з’їдати 3-4 сливи, якщо є схильність до діареї – не більше двох.

“Сливи можна поєднувати з різноманітними кашами. Вони можуть бути чудовим десертом після основного прийому їжі на другий сніданок або після обіду. Не варто їсти фрукт натщесерце або запивати молоком”, – застерігає дієтолог.

Кому не можна їсти сливи

“Непомірне вживання сливи становить небезпеку навіть для здорової людини. Нерідко відзначають діарею, підвищення кислотності у шлунку, появу печії. У більшості випадків шкода від фрукта пов’язана з непомірністю у його вживанні”, – пояснює Фус.

Сливи протипоказані певній категорії людей, а саме:

  • з цукровим діабетом та ожирінням, через високий рівень глюкози та фруктози у продукті
  • протипоказання у період загострення гастриту з підвищеним рівнем кислотності
  • мамам, що годують грудьми, оскільки вживання сливи може спровокувати діарею й кольки у немовлят
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Проголосуй первым!)
Loading...